Personligt brev

Ett personligt brev är något du skickar med ditt CV när du ansöker om ett jobb. Anledningen bakom det personliga brevet är att arbetsgivaren ska få veta mer om dig och lära känna dig lite bättre redan innan intervjun. Målet för dig som ansöker ska vara att skriva ett intressefångande brev om dig själv som visar dina starka sidor. För att kunna skriva ett så bra personligt brev som möjligt är det väldigt viktigt att ha koll på vad arbetsgivaren är ute efter. När du vet det kan du nämligen anpassa sitt brev efter den arbetsplats du söker till. Exempelvis så kan vissa egenskaper vara viktigare på ett jobb medans de kanske inte är lika viktiga på ett annat. När du då ansöker om ett jobb vill du framställa de viktigaste egenskaperna för det jobbet du vill ha. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Att tänka på när du skriver 

När du sätter dig ner för att skriva ditt personliga brev så bör du vara beredd på att det kan ta ganska så lång tid. Gör dessutom gärna mer än ett utkast för att sedan välja det bästa utan att behöva skriva om. 

Skriv ditt personliga brev luftigt och på max en A4-sida. Bortsett från dina kontaktuppgifter bör du ha med dessa stycken i brevet:

  1. Inledning. Börja texten på ett intresseväckande och spännande sätt!

  2. Säljande text. Att skriva på ett säljande sätt kan vara svårt men försök få med dina styrkor och vad som är bäst med dig. Beskriv vem du är, dina erfarenheter och vad du kan tillföra arbetsplatsen. Ge alltid konkreta exempel och beskriv på vilket sätt dina kompetenser kommer till nytta på arbetsplatsen. Och kom ihåg, upprepa inte bara det som står i ditt CV!

  3. Avslutning. Avsluta med en uppmaning till arbetsgivaren, att de ska höra av sig till dig inom kort och se till att dina kontaktuppgifter är väl synliga

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bra saker att ha med i brevet

  • Introduktion om dig själv och vad du gillar att göra på fritiden.

  • Om du har jobbat ideellt (ex. varit tränare för ditt fotbollslag eller hjälpt till på något gymnastikläger) så är det väldigt bra att nämna. Det visar på att du kan ta ansvar!

  • Om du tidigare jobbat på något annat företag kan det vara bra att nämna kort.

  • Personlighetsdrag som passar ihop med det jobbet du söker. Vill du exempelvis jobba som snickare kan det vara bra att nämna att du gillar att jobba med andra och att du inte är rädd för att ta i på jobbet. 

  • Skriva lite om varför du vill jobba på just detta företaget. Det är ofta viktigt för arbetsgivaren att veta att du har kunskaper om företaget och att du vet vad du ger dig in på. 

  • Ge arbetsgivaren en bra anledning till varför just du ska få jobb. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansökan via film 

Om det finns möjlighet via företagets ansökningssida eller mejl så kan det vara väldigt bra att spela in en kort film på dig själv när du presenterar dig. Denna kan vara liknande det personliga brevet. Ofta uppskattar arbetsgivare att få se dig och höra dig då det ger ett bättre helhetsintryck. Detta kan vara en bra hjälp ifall du verkligen vill ha jobbet!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Exempelmall till personligt brev 

Förnamn Efternamn

Födelsedatum: ÅÅÅÅ-MM-DD - xxxx

Adress: Exempelvägen 1, 123 45 Exempelstad

E-post: namn@adress.se | Telefonummer: 000-000 00 00

 

Ansökan till sommarjobb hos [arbetsgivare]

 

Hej,

 

Jag är en 16-åring som är väldigt driven och engagerad. Det är väldigt viktigt för mig som studerande att få arbetslivserfarenhet redan under studietiden. Dels för att vara redo för arbetslivet den dag jag har studerat färdigt och dels för att jag är ivrig på att redan nu få använda mig av det som jag har lärt mig hittills under skoltiden.

 

Just nu går jag första året på gymnasiet på linjen samhälle och beteendevetenskap. Utöver det jobbar jag också extra på helgerna på Superburgers snabbmatsrestaurang om jag inte är upptagen med kåraktiviteter eller annat socialt umgänge som hör till gymnasietiden.

 

Till sommaren känner jag att jag vill jobba med något annat som är mer utmanande så att jag kan växa som person. Der är därför jag vänder mig till er. Jag tror jag hade passat väldigt bra in i er företagsverksamhet då jag är ambitiös, omtänksam och inte rädd för att jobba länge och hårt. Dessutom har jag under flera år velat jobba hos just er då jag och min familj flera gånger besökt detta företag. Skulle jag få chansen hade jag blivit så himla glad! 

 

Förutom att studera, jobba extra och umgås med kompisar tycker jag om att träna och jag har spelat fotboll så länge jag kan minnas. Förutom att jag har träning med laget tre gånger i veckan så hjälper jag även till att träna yngre barn i klubben. Tidigare somrar har jag också hjälpt till på sommarläger och träningar. 

 

Jag hoppas denna kortfattade sammanfattning om mig själv väckt ert intresse och jag tar gärna ett möte för att berätta mer om mig, men också för att få reda på mer om er. 

 

Hoppas vi hörs snart!

 

Med vänlig hälsning,

Förnamn Efternamn