Pensionsparande

 

Pensionssparande kan vara en av de största delarna av ett sparande inom en livstid. Detta är pengarna du ska ha när du går i pension. Man kan göra detta på olika sätt med. Men en bra början är att sätta undan en liten summa pengar varje månad på ett ränta på ränta konto. Detta kommer att få dina pengar att växa mer än bara dina egna insättning. 

 

Andra sätt än egen insättning på pensionssparande kan vara via yrket. Löneväxling är en ett mycket bra alternativ. Detta fungerar genom att du växlar delar av din bruttolön till pensionssparande. 

 

 1. 6 procent extra i pensionspremie för varje sparad krona

2. Det är ingen inkomstskatt på beloppet förrän du tar ut det i pension.

3. Din tjänstepension blir högre. 

 

I Sverige är det 9 av 10 anställda som har tjänstepension. En tjänstepension är  Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart. Det är därför viktigt att ha en bra kommunikation med din arbetsgivare för att kolla hur deras tjänstepension ser ut.